ROTTERDAM - Politie en justitie hebben dinsdag vier bestuurders van een thuiszorginstelling aangehouden voor fraude met AWBZ-gelden. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de mannen van valsheid in geschrifte, verduistering, witwassen en deelneming aan een criminele organisatie.

De vier komen uit Schiedam en Rotterdam en zijn 31, 33, 34 en 50 jaar oud. Hoe hoog het bedrag is dat zij van hun cliënten hebben afgetroggeld, is nog niet bekend. Het OM schat in dat het om miljoenen euro's zou gaan. Dat heeft een woordvoerster dinsdag bekendgemaakt. De verdachten werkten bij bv's die aan de zorginstelling Uenzo zijn verbonden.

De mannen richtten zich volgens het OM vaak tot mensen die de Nederlandse taal of regels onvoldoende machtig waren. "De rechtspersoon regelde zoals het er nu naar uit lijkt te zien alles: van aanvraag tot uitkering", aldus de woordvoerster.

Gedupeerden

Als gemachtigde zouden zij zich het verschil tussen aanvraag en uitkering hebben toegeëigend. "Uit verder onderzoek moet blijken of de cliënten wisten op hoe veel zorg zij recht hadden." Voor de gedupeerden is inmiddels geregeld dat een andere thuiszorginstelling de zorg overneemt als de Uenzo ophoudt te bestaan.

Politie en justitie kwamen achter de fraude met persoonsgebonden budgetten en zorg in natura door meldingen van het meldpunt ongebruikelijke transacties (MOT). Een uitkering voor een persoonsgebonden budget (PGB) of zorg in natura (ZIN) vindt plaats vanuit de AWBZ-gelden.

Doorzoekingen

Agenten hebben dinsdagochtend in Rotterdam, Schiedam, Amsterdam en Eindhoven doorzoekingen verricht in vier kantoren en vijf woonhuizen. De instelling heeft vestigingen in meerdere plaatsen. Het onderzoek gaat door.

Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) kondigde vorig jaar al een aantal onderzoeken aan naar de gang van zaken rond het persoonsgebonden budget. Die zouden ook meer duidelijkheid moeten verschaffen over de rol van zorgmakelaars. Aanleiding was de sterke stijging van het aantal aanvragen van een PGB.