ROOSENDAAL - Orthomoleculair therapeute Carine B. uit Roosendaal mag haar beroep niet meer uitoefenen omdat ze kankerpatiënten met omstreden alternatieve methoden heeft behandeld.

Het tuchtcollege van de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG) liet dinsdag weten dat het B. geroyeerd heeft als lid en haar erkenning intrekt.

Internist

De therapeute van het Roosendaalse Medisch Centrum Maria Magdalena runde de praktijk samen met de Belgische internist Patrick van E., die daarnaast in een ziekenhuis in Kortrijk werkte. Het regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg schorste hem in januari al vanwege de praktijken.

Het duo geloofde onder meer dat kankerpatiënten bezeten kunnen zijn door demonen of gemuteerde parasieten bij zich dragen. Met een soort wichelroedes stelden ze diagnoses. Een 'energetische behandeling' moest ervoor zorgen dat 'goddelijke gidsen' de patiënt opereerden. Een patiënte overleed nadat ze op advies Van E. was gestopt met haar chemokuur.

Daglicht

Het tuchtcollege stelt in het vonnis dat de therapeute de eisen voor een professionele praktijkvoering en omgang met patiënten in ernstige mate heeft veronachtzaamd. Ook vindt het college dat ze haar beroepsgroep in een slecht daglicht heeft gesteld.

De therapeute vindt zelf dat ze geen verantwoordelijkheid draagt voor de behandelingen, omdat die volgens haar plaatsvonden op verzoek van de patiënten en zij slechts optrad als 'medium'.