GELEEN - De GGD Westelijke Mijnstreek heeft maandag een onderzoek ingesteld naar het ontsnappen van een gifwolk zondag van een PVC-fabriek in Geleen. Daaruit blijkt dat er voor de omgeving van de fabriek geen gevaar is geweest voor de volksgezondheid.

Bij de PVC-fabriek van het bedrijf Limburgse Vinyl Maatschappij LVM, gelegen vlak langs de A2 en de A76 bij Geleen, ontsnapte zondag 8400 kilo monovinylchloride (MVC), een kankerverwekkende grondstof voor de PVC-productie. Het bedrijf heeft dit voorval naar eigen zeggen inmiddels aan de provincie Limburg gemeld.

Een woordvoerder van het Belgische moederbedrijf LVM in Tessenderloo zei maandag dat de ontsnapping van het giftige spul niet gevaarlijk was, omdat het gas meteen werd verdund door de lucht.

Ook de medewerkers liepen volgens de woordvoerder geen gevaar, aangezien ze direct beschermende kledij en gasmaskers aandeden. Het gas ontsnapte volgens LVM als gevolg van een lekkage aan een mangatdeksel van een reactor. Verdere lekkages zijn voorkomen door het dichtdraaien van de toevoer naar de reactor.

De wind joeg de gifwolk volgens de GGD gedurende een uur lang richting A76 en het DSM-terrein, en vervolgens over de woonwijk Krawinkel in Geleen. De blootstelling aan het gas is volgens de GGD kortdurend geweest, en te klein om een kankerverwekkend risico te vormen.