KABUL - Van de ongeveer 16 miljard euro die de internationale gemeenschap sinds 2001 heeft toegezegd voor de wederopbouw van Afghanistan, is ongeveer 6,5 miljard euro nog niet overgemaakt.

Dat stelt Acbar, een koepel van internationale hulporganisaties die in Afghanistan actief zijn, in een rapport dat dinsdag is vrijgegeven.

Onder de landen en instellingen die hun verplichtingen niet zijn nagekomen, zijn volgens Acbar de Europese Commissie en Duitsland. De Europese Commissie zou van de toegezegde 1,1 miljard euro minder dan twee derde hebben gegeven.

Duitsland zou van de beloofde 770 miljoen euro ook minder dan twee derde hebben overgemaakt.

Donoren

Nederland zegde volgens het rapport tussen 2002 en 2008 317 miljoen euro toe, maar gaf nog maar 260 miljoen uit. Van de grote donoren hield alleen Italië zich precies aan de toegezegde bedragen.

Hulp

De grootste donor, de Verenigde Staten, gaf slechts de helft van de toegezegde 6,6 miljard euro. Maar de Amerikanen spenderen dagelijks ongeveer 100 miljoen dollar (64 miljoen euro) aan de oorlog in het land, terwijl alle internationale hulp bij elkaar opgeteld 4,5 miljoen euro per dag is.

Winsten

Verder vloeit 40 procent van de hulpgelden weer terug naar de donorlanden. Dit gebeurt in de vorm van onder meer winsten voor bij projecten betrokken bedrijven en als salarissen voor consultants.

Als voorbeeld noemt het rapport de weg die de Verenigde Staten aanlegden tussen de hoofdstad Kabul en de internationale luchthaven. Die kostte per kilometer meer dan 1,5 miljoen euro.

Dat is minstens vier keer zoveel als de gemiddelde kosten voor het aanleggen van een weg in het straatarme Afghanistan.