RIJSWIJK - Sneeuwbuien zorgden dinsdag voor drukte op de gladde wegen en veel ongevallen met materiële schade. Op het hoogtepunt van de spits, om 08.30 uur, stonden er 120 files met een totale lengte van 888 kilometer, meldde de ANWB.

Daarmee is het de op een na drukste ochtendspits ooit. Op 8 februari 1999 stond het verkeer over 975 kilometer stil. Na 09.00 uur nam de drukte op de wegen snel af.

De lange files veroorzaakten voor meer dan 10 miljoen euro aan economische schade. Dat stellen Transport en Logistiek Nederland en verladersorganisatie EVO op basis van een eigen berekening.

"Alleen al de directe schade voor het goederenvervoer op de rijkswegen bedraagt 9 miljoen euro", aldus TLN en EVO. "De schade door vertragingen op het onderliggend wegennet bedraagt ruim 1 miljoen euro."

Schademeldingen

De Verzekeraarshulpdienst (VHD) kreeg dinsdagochtend tot elf uur 686 schademeldingen binnen na ongevallen in het verkeer. Volgens de dienst, die namens verzekeraars schadegevallen registreert, was in 29 gevallen een vrachtwagen bij het ongeluk betrokken. "Op een normale dag zijn dat er gemiddeld tien", stelt de woordvoerder.

Een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) liet weten dat de vele tientallen ongelukken vooral veel materiële schade veroorzaakten. Zo deden zich in Zuid-Limburg deels als gevolg van de gladheid acht aanrijdingen met alleen blikschade voor. Iets meer dan normaal, aldus de politie.

Schiphol

De sneeuwbuien zorgden ervoor dat er minder vliegtuigen konden landen op Schiphol. Op de luchthaven landden nu 45 toestellen per uur. Normaal zijn dat er zestig.

"Zo kunnen we beter met het grillige weer omgaan. Als de zon schijnt, hebben we nergens last van. Maar als er een bui komt, hebben we wel wat last", liet een woordvoerder van Luchverkeersleiding Nederland (LVNL) weten.

Rijexamens

Door de sneeuw werden honderden rijexamens afgelast, meldde het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Tot ongeveer 10.00 uur werden in grote delen van Nederland geen examens afgenomen van kandidaten die hun auto- of motorrijbewijs wilden halen.

Deze mensen kunnen, als er ruimte is, later op de dag afrijden. "Als dat niet het geval is, kunnen ze binnen twee weken kostenloos een nieuw examen afleggen", aldus een woordvoerder van het CBR.

Extreem drukke spits