PRAAG - Een uiterst conservatieve Tsjechische partij wil de islam-kritische film Fitna van politicus Geert Wilders op haar website tonen.

De Nationale Partij komt met het aanbod omdat een Amerikaans bedrijf de site voor de nog niet verschenen film uit de lucht heeft gehaald. Dat meldden Tsjechische media maandag.

Lafheid

De Nationale Partij noemde het aanbod "een reactie op de lafheid van Nederlandse en Europese politici" die niet in staat zijn Wilders te steunen "in zijn strijd tegen de islam". De partij wil de film op zijn buitenlandse server plaatsen.

De Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken, Ivan Langer, bestempelde het voorstel als "idioot". Hij sprak over een absurd idee van onnozele personen.

Onverantwoordelijk

Andere politici noemden het aanbod onverantwoordelijk. Zij vrezen een veiligheidsrisico voor de burgers van Tsjechië door mogelijke terroristische bedreigingen.

Volgens de sociaaldemocratische ex-minister Frantisek Bublan van Binnenlandse Zaken zouden de Nederlandse autoriteiten de uitzending van Fitna niet toestaan uit vrees voor protesten in de Nederlandse moslimgemeenschap. Bublan waarschuwde voor verontwaardiging bij moslims in het buitenland.

De Nationale Partij heeft geen zetels in het parlement. De beweging is tegen de Europese Unie, allochtonen en zigeuners.