ZOETERMEER/PRAAG - Twee Nederlandse scholieren zijn in de nacht van woensdag op donderdag in Praag gearresteerd. De Tsjechische politie verdenkt het tweetal van het slaan en beroven van een Tsjechische vrouw. Het duo zit in voorlopige hechtenis in afwachting van de resultaten van een politieonderzoek. Dat heeft de school van het tweetal, het Erasmus College in Zoetermeer, maandag bekendgemaakt.

De leerlingen maakten deel uit van een groep van 46 scholieren uit 4 havo en 5 vwo die op schoolreis in Praag waren. De ouders van het duo zijn inmiddels afgereisd naar Praag en worden ter plaatse ondersteund door de Nederlandse ambassade. Een advocaat en een tolk zijn ingeschakeld. Deze hebben een verzoek om de leerlingen onder borgstelling vrij te krijgen bij de rechtbank ingediend.

Volgens het Erasmus College hebben de betrokken leerlingen tegen de afspraken in het pension verlaten. De schoolleiding is van mening dat de begeleiders dit niet hadden kunnen voorkomen, en dat zij in alle opzichten goed en professioneel te werk zijn gegaan.

De school zegt verder dat alle ouders en leerlingen vooraf hun handtekening hebben gezet onder de gedragsregels tijdens de reis en de eventuele sancties achteraf. De leerlingen zijn ook mondeling geïnstrueerd.