AMSTERDAM - Bij de manifestatie tegen racisme zaterdag in Amsterdam is een demonstrant opgepakt vanwege een pamflet dat hij uitdeelde.

De Amsterdamse politie heeft de man aangehouden wegens discriminatie van joden.

Dat meldt de organisatie van de manifestatie Nederland Bekent Kleur. In het pamflet stonden uitspraken van Geert Wilders, waarbij de woorden 'moslim' en 'islam' waren vervangen door 'Jood' en 'Jodendom'.

Verhoord

Volgens Nederland Bekent Kleur is de 48-jarige man meegenomen naar een cel en verhoord. Hij zou nog dezelfde dag zijn vrijgelaten nadat proces-verbaal tegen hem was opgemaakt. De politie heeft het bericht bevestigd.

De tekst van het pamflet zou afkomstig zijn van een website met omstreden uitspraken van de PVV-leider.

Enkele gebruikte teksten in het pamflet waren: 'geen joden meer Nederland in, veel joden Nederland uit, denaturalisatie van joodse criminelen' en 'De immigratie van joden moet worden gestopt'.

Aangiften

Nederland Bekent Kleur laat weten te hopen dat de arrestatie van de man voor politie en justitie aanleiding is ook Wilders en andere PVV'ers op te pakken.

Tegen Wilders ligt al een stapel aangiften bij het OM, dat nog moet beslissen of die aanleiding zijn voor vervolging. De arrestant heeft een advocaat in de arm genomen, meldt Nederland Bekent Kleur.

De Winter

Tv-producent Harry de Winter plaatste vorige week maandag een paginabrede advertentie op de voorpagina van de Volkskrant met de tekst: 'Als Wilders hetzelfde over Joden (en het Oude Testament) gezegd zou hebben als wat hij nu over Moslims (en de Koran) uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme'. Wilders liet weten de actie 'onder de gordel' te vinden.

Bij het protest op de Dam, dat met name tegen de PVV gericht was, waren zaterdag ongeveer duizend mensen aanwezig, veel minder dan waarop de organisatie had gehoopt. Wilders was blij: "Niets illustreert het failliet van de multiculturele samenleving meer dan de tegenvallende opkomst."