ISLAMABAD - Yousuf Raza Gilani is maandag gekozen door het parlement tot nieuwe premier van Pakistan. Hij is lid van de partij van wijlen premier Benazir Bhutto, de Pakistaanse Volkspartij (PPP).

De benoeming van de gewezen parlementsvoorzitter tot premier is geen verrassing. De PPP won de parlementsverkiezingen vorige maand en ging een coalitie aan met de PML-N van oud-premier Nawaz Sharif. De twee partijen beschikken samen over een grote meerderheid in de volksvergadering.

Tijdelijk

Er is speculatie dat Gilani slechts tijdelijk premier zal zijn. Algemeen wordt verwacht dat de weduwnaar van Bhutto, Asif Ali Zardari, het premierschap zal overnemen zodra hij via tussentijdse verkiezingen een zetel in het parlement heeft bemachtigd.

PPP-hoogwaardigheidsbekleders wezen die suggestie maandag echter van de hand.

Vrijlating

Als een van zijn eerste ambtshandelingen gelastte Gilani maandag de vrijlating van alle rechters die nog vastzaten nadat president Pervez Musharraf hen had laten oppakken toen hij vorig jaar de noodtoestand uitriep.

Musharraf ontsloeg in november tientallen rechters, mede uit vrees dat zij zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen ongeldig zouden kunnen verklaren. Onder hen was ook de oud-president van het hooggerechtshof, Iftikhar Muhammad Chaudry.

De politie haalde maandag nog de dranghekken weg rond het huis van Chaudry waar de voormalige opperrechter in huisarrest had gezeten. In een toespraak dankte hij juichende aanhangers namens de rechters "die illegaal en op een ongrondwettelijke manier zijn vastgehouden".