ROERMOND/DEN HAAG - Het pluimvee van een groot deel van de 1100 hobbyboeren in negen Midden-Limburgse gemeenten is het afgelopen weekeinde geruimd. Deze 1100 mensen hadden hun dieren bij hun gemeente gemeld en hadden kratten voor het vervoer van hun pluimvee opgehaald.

Bij enkele tientallen mensen moeten de ruimploegen nog langs, omdat ze niet thuis waren of te grote dieren hadden, die niet in de kratten pasten. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van landbouw maandag gezegd.

Het gaat om de gemeenten Roermond, Venlo, Kessel, Roggel, Neer, Heythuysen, Haelen, Heel en Maasbree. Volgens de landbouwwoordvoerder hadden de gemeenten 18.000 folders verspreid waarin mensen werden opgeroepen hun hobbypluimvee te melden en te laten doden. Dat slechts 1100 mensen zich daadwerkelijk meldden, wil volgens de woordvoerder van het ministerie niet zeggen, dat veel mensen hun vee weigeren te laten ruimen. "We weten niet hoeveel mensen in die regio hobbypluimvee houden", aldus de woordvoerder.

Hobbyboeren

Volgens hem lijken er in de negen gemeenten naar verhouding minder hobbyboeren te zitten dan in Nederweert, waar een week eerder geruimd is. In Nederweert is het pluimvee op circa vijfhonderd adressen geruimd. Eerder zei burgemeester C. Suttorp van deze gemeente dat er in Nederweert zo'n 2000 hobbyboeren waren. Na de ruiming stelde hij dat aantal bij naar 650.

Dat zou betekenen dat in Nederweert nog meer dan honderd mensen hun pluimvee niet gemeld hebben, en mogelijk hebben laten onderduiken, onder meer via de organisatie Ark van Noach. Die smokkelt pluimvee uit ruimingsgebieden naar veilige gebieden, waar geen ruimingen plaatsvinden.

Waarschuwing

Maandag heeft dierenarts J. van Bers uit Maasbree de gemeente Venray in een brief ervoor gewaarschuwd dat medewerkers van de RVV het vogelpestvirus kunnen verspreiden. Die zijn bij de ruimingen betrokken, maar wonen onder meer in de regio Venray, die nog vrij is van het vogelpestvirus. Van Bers stelt dat mensen het virus in oogslijmvliezen en luchtwegen dagenlang meedragen en op die manier de vogelpest kunnen verspreiden. Een douchebeurt zal niet helpen, aldus Van Bers.

"Mocht zo'n RVV-medewerker zondagmorgen in kerk of café naast een pluimveehouder zitten dan staat uw gemeente eenzelfde ramp te wachten als zich elders al afgespeeld heeft", schrijft Van Bers aan Burgemeester en Wethouders van Venray.