THIMPU - Nerveus maar met hooggespannen verwachtingen zijn de kiezers in het bergstaatje Bhutan maandag naar de stembussen gegaan.

De Bhutaanse Eenheidspartij (DPT) van oud-premier Jigmi Thinley heeft een verpletterende overwinning behaald bij de eerste parlementsverkiezingen in het Himalaya-koninkrijk.

Volgens een bron bij de kiescommissie won de DPT 44 zetels. De Democratische Volkspartij, geleid door een oom van de vorst, krijgt de resterende drie zetels.

Koning

Echt veel te kiezen had de bevolking evenwel niet. Beide partijen zijn nauw verbonden met koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuck en onderschrijven diens GNH-visie van "Bruto Nationaal Geluk". De opkomst was ruim 79 procent.

De eerste parlementaire verkiezingen ooit in het koninkrijk verliepen zonder noemenswaardige incidenten.

Monarchie

De ruim 318.000 stemgerechtigden in Bhutan, dat tot maandag een absolute monarchie was, konden kiezen uit twee partijen.

Beide partijen staan dicht bij de koning en zijn visie getiteld Bruto Nationaal Geluk, het idee dat economische groei gepaard moet gaan met respect voor traditionele waarden en het milieu.

Vrije dag

De opkomst lag hoog. Iedereen had een dag vrij gekregen om te kunnen stemmen. Kiezers gaven daarmee gehoor aan de koning die iedereen had opgeroepen toch vooral te gaan stemmen. Er vormden zich lange rijen voor de stemlokalen.

De voorman van de Democratische Volkspartij is oom van de vorst, terwijl de leider van de Bhutaanse Eenheidspartij, Jigmi Thinley, al heeft gediend als premier onder de monarch.

Heel veel zal er dan ook voorlopig niet veranderen, zo is de verwachting. Werkloosheid, drugsverslaving en misdaad tieren welig in het land dat vooral zijn rijkdom haalt uit de verkoop van energie uit waterkracht aan India.

Vluchtelingen

Beide partijen hebben aandacht voor de problemen, maar laten de meest netelige kwestie, die van de tienduizenden Nepalese vluchtelingen in Bhutan, links liggen.

Het koninkrijk zou de Nepalezen liever zien vertrekken. Volgens organisaties van Nepalezen in Bhutan hebben ze daarom ook geen stemrecht gekregen.

"De strategie is mensen van Nepalese komaf uit het land te drijven. Nu ze geen stemrecht hebben, is hun burgerschap in gevaar", aldus een vertegenwoordiger.

Lachertje

De democratie en de verkiezingen zijn dan ook een "lachertje".

Verkiezingen Bhutan