BERLIJN - Meerdere grote kloosters in Tibet krijgen geen water en levensmiddelen meer. Dat heeft het Duitse Tibet Initiatief (TID) zondag laten weten.

"Hier dreigt een humanitaire ramp, want de monniken mogen de kloosters niet verlaten", aldus TID-voorzitter Wolfgang Grader.

Kloosters

De organisatie heeft contact met 'een vertrouwenspersoon die in de regio contacten heeft'. Die liet weten dat het gaat om grote kloosters in het centrum van Tibet, waaronder Drepung, Ganden en Sera.

Bovendien hebben gewonde Tibetanen geen toegang tot medische verzorging. Het zou ziekenhuizen en artsen verboden zijn die te verplegen, meldde de Tibetaanse regering in ballingschap.

In het oosten van Tibet zouden de anti-Chinese protesten aanhouden. In de hoofdstad Lhasa zijn massale huiszoekingen en arrestaties. De autoriteiten zouden duizenden mensen naar Chinese gevangenissen buiten Tibet hebben gebracht.

Autoriteiten

In Tibet protesteren monniken al geruime tijd voor meer vrijheid. Peking versterkte zijn greep op Tibet na de anti-Chinese rellen van de afgelopen twee weken. China zwaait al meer dan vijftig jaar de scepter in Tibet, een gebied dat de Chinese autoriteiten als provincie beschouwen.

Uit het land komt nauwelijks nog controleerbare informatie, nadat buitenlandse media Tibet moesten verlaten.