SANAA - De rivaliserende Palestijnse facties Hamas en Fatah hebben zondag een akkoord getekend waarin beide zich bereid verklaren overleg te gaan voeren over verzoening.

Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera is de overeenkomst gesloten na bemiddeling door de president van Jemen, Ali Abdullah Saleh. De eerste onderhandelingsronde begint op 5 april.

Meester

Het overleg moet een einde maken aan de huidige situatie waarin Hamas heer en meester is in de Gazastrook en Fatah op zijn beurt de dienst uitmaakt op de Westelijke Jordaanoever.

Het westen steunt vooral Fatah, dat geldt als gematigder. Woordvoerders van beide kampen zeiden zondag dat de eenheid van het Palestijnse volk nu weer centraal moet staan.

Stroef

Het overleg tussen Fatah en Hamas in de Jemenitische hoofdstad Sanaa verliep tot dusver stroef. Toch zeggen beide partijen nu dat een herinvoering van een regering van nationale eenheid weer bespreekbaar is.

Hulporganisaties dringen al lang aan op de noodzaak van een politiek akkoord. Ze wijzen erop dat het verdeelde Palestijnse bestuur de toch al beroerde humanitaire situatie in de Palestijnse gebieden alleen maar erger heeft gemaakt.

Vredesproces

De Amerikaanse vicepresident Dick Cheney sprak zondag in Ramallah met de Palestijnse president Mahmud Abbas (Fatah) over de situatie in de Palestijnse gebieden en over het vredesproces met Israël.

De Palestijnen hopen onder meer dat de Amerikaanse regering bereid is meer druk uit te oefenen op Israël, dat zeer tegen de zin van de Palestijnen nederzettingen blijft uitbreiden.

Cheney heeft al gezegd dat "Washington nooit druk zal uitoefenen op Israël om stappen te nemen die de veiligheid van dat land kunnen bedreigen", zo berichtte de BBC zondag.

Oprichting

Cheney tekende zondag daarbij wel aan dat de Amerikaanse regering alle steun zal blijven verlenen aan het vredesproces, dat moet uitmonden in de oprichting van een Palestijnse staat.

Israël vindt dat radicale Palestijnen nu eerst en vooral moeten stoppen met raketaanvallen op Israëlische doelen en met andere "terroristische activiteiten". Cheney zei dat "extremisten en raketten" een vredesakkoord nu in de weg staan.