SYDNEY - Een Australisch koppel dat ivf gebruikte om er zeker van te zijn dat zij een dochter zouden krijgen, hebben hun artsen aangeklaagd nadat de vrouw beviel van een jongen. Het stel wilde met de behandeling juist voorkomen dat het een zoon zou krijgen vanwege een ongeneeslijke erfelijke ziekte die alleen jongens treft.

Het koppel had ervoor gekozen alleen geïmplanteerd te worden met vrouwelijke embryo's. Maar in juni 2005 kwam er een zoon ter wereld die al snel een ernstige vorm van hemofilie bleek te hebben.

Daardoor stolt het bloed niet goed met het risico dat patiënten doodbloeden. De jongen zal levenslang onder behandeling zijn van artsen blijven.

Emotioneel

"We houden van onze kleine jongen, maar we vinden het heel erg dat hij in zijn leven zoveel zal moeten doorstaan", vertelden de ouders de krant Sunday Telegraph.

De ouders willen nu geld voor emotioneel geleden schade wegens de onverwachte geboorte van een zoon en voor de medische kosten en verlies aan inkomen door de zorg voor de jongen.