RIJSWIJK - Geert Wilders van de PVV is verheugd over de "zwaar tegenvallende opkomst" bij de manifestatie van Nederland Bekent Kleur, die zaterdag werd gehouden op de Dam in Amsterdam.

Hij zei dat zaterdag in reactie op de demonstratie tegen de "intolerante en discriminerende standpunten" van de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders en racisme in het algemeen.

Bij de demonstratie waren volgens de politie ruim 1300 mensen. Nederland Bekent Kleur houdt het op 5000 demonstranten.

Haat-manifestatie

Volgens Wilders, die spreekt van een "haat-manifestatie", heeft de bevolking zich afgekeerd van het multiculturalisme "en dat is vandaag weer eens duidelijk gebleken".

Wilders heeft geen goed woord over voor de VVD-politici als Hans Dijkstal, Ed Nijpels en Gijs de Vries die zich solidair verklaarden met de demonstratie. "Henk Kamp kan schreeuwen wat hij wil; de VVD is pro-massa-immigratie en pro-islamisering. Niet Nederland bekende Kleur, de VVD bekende kleur."

Fitna

De demonstratie vond plaats op de dag dat de PVV-voorman in de Volkskrant zei dat de film Fitna de laatste waarschuwing is aan het westen tegen de islam. Wilders schrijft in de krant te vinden dat de islam geen 'gewone' godsdienst is, maar een politieke ideologie die als doel werelddominantie en de invoering van de islamitische wet sharia heeft.

Volgens de PVV'er heeft het westen nu nog het geluk dat veel moslims hun eigen ideologie niet goed kennen, bijvoorbeeld omdat ze geen Arabisch spreken of lezen. "Dat is (voorlopig) ons voordeel en geeft ons de tijd tegenmaatregelen te nemen", schrijft Wilders.

Kort geding

Wilders zegt te overwegen zijn anti-Koranfilm naar buiten te brengen voor het kort geding dat vrijdag tegen hem dient. Maar dat is nog niet zeker, omdat de politicus niet weet of technisch dan alles al in orde is. Ook wil hij er nog juridisch advies over inwinnen.

De twee uur durende demonstratie in Amsterdam verliep rustig. Volgens de politie werden er geen mensen aangehouden. Rene Danen, voorzitter van Nederland Bekent kleur was na afloop tevreden over het aantal bezoekers en het verloop van de demonstratie.

Sprekers

Sprekers waren onder anderen Danen, oud-minster Hans Dijkstal (VVD) en Mohammed Rabbae van het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM). Ook Aissa ZanZan, de vice-voorzitter van de Unie van Amsterdamse Moskeeën was aanwezig.

"In Nederland is een verdeelde samenleving ontstaan van 'wij tegenover zij"', zei Danen. "Het is tijd om kleur te bekennen, nu het debat gedomineerd wordt door dagelijkse tirades tegen hele bevolkingsgroepen."

Hellend vlak

Hans Dijkstal zei bang te zijn dat Nederland op een hellend vlak is gekomen. "Er is sprake van toegenomen discriminatie en vreemdelingenhaat. Als we niet oppassen eindigt dat rampzalig."

Mohammed Rabbae zei dat racisme zich heeft genesteld in het hart van de democratie en het parlement. "Dat is een legitimatie voor racisme in het land, bij bedrijven en op straat."