HILVERSUM - De PvdA ondersteunt de conclusie van de Nationale ombudsman dat de overheid bijdraagt aan de verharding in de samenleving. Tweede Kamerlid Pierre Heijnen van de partij vindt het 'flauw' dat premier Jan Peter Balkenende diens uitlating een zwart-witverhaal noemt.

Ombudsman Alex Brenninkmeijer betoogde eerder deze week dat mensen bij de overheid "vaak kilte, onverschilligheid en verruwing'' ontmoeten. "Het overgrote deel van de burgers deugt. De sleutel ligt bij de overheid'', aldus de ombudsman.

Balkenende reageerde door van een "te zware kwalificatie'' te spreken. Volgens hem doet de overheid het vaak wel goed en zijn er ook veel burgers die zich misdragen. De premier voegde er wel aan toe dat misstanden bij de overheid moeten worden aangepakt.

Afstand

In het radioprogramma Tros Kamerbreed nam Heijnen zaterdag op zijn beurt afstand van de premier. "Als je vindt dat overheidsdienaren een goed voorbeeld moeten geven, is het flauw om daar nu afstand van te nemen'', stelde hij.

Heijnen noemde de waarschuwing van Brenninkmeijer voor verharding tussen burger en overheid terecht. "Dienaren van de overheid spreken ook burgers die zich keurig gedragen op een harde manier aan. Dat leidt tot verharding.''