LONDEN - Frankrijk is van plan duizend extra militairen te sturen maar Afghanistan om daar de NAVO-missie ISAF te ondersteunen. De Fransen zouden worden ingezet in het zuiden of oosten van het land, meldde het Britse dagblad The Times zaterdag.

De krant baseert zich op bronnen in het Britse kabinet, in de aanloop van een bezoek van de Franse president Nicolas Sarkozy aan Londen, komende week. Het ministerie van Defensie zou rekening houden met "iets meer dan duizend militairen''. Franse diplomaten laten in de krant weten dat een definitief besluit nog niet is genomen. Dat wordt waarschijnlijk op de NAVO-top in april bekendgemaakt.

Kabul

De meer dan duizend Franse militairen die al in Afghanistan zijn gelegerd, opereren vooral in de relatief rustige hoofdstad Kabul. Frankrijk had al beloofd vijftig trainers voor het Afghaanse leger naar Uruzgan te sturen. Daar gaan zij onder meer Nederlandse troepen versterken.

Canada

De NAVO doet al maanden haar uiterste best militairen uit andere landen naar het gewelddadige zuiden van Afghanistan te krijgen.

Canada, dat 2500 militairen heeft in de zuidelijke provincie Kandahar, dreigt die troepen terug te trekken als een ander land niet te hulp schiet met minstens duizend manschappen.