AMSTERDAM - De demonstratie in Amsterdam tegen de "intolerante en discriminerende standpunten'' van de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders en racisme in het algemeen, is zaterdag rustig verlopen.

De antiracistische organisatie Nederland Bekent Kleur verwachtte duizenden betogers. Volgens de politie namen uiteindelijk zo'n 1300 mensen deel aan het protest dat om 13.15 uur begon en tegen 15.15 uur was afgelopen.

Rene Danen, voorzitter van Nederland Bekent Kleur, benadrukte op de Dam dat de demonstratie niet enkel tegen Geert Wilders is gericht, maar ook tegen intolerantie en racisme in Nederland in het algemeen.

"We kunnen niet langer stil blijven. In Nederland heerst een klimaat van angst en haat'', aldus Danen. "In Nederland is een verdeelde samenleving ontstaan van 'wij tegenover zij'. Het is tijd om kleur te bekennen, nu het debat gedomineerd wordt door dagelijkse tirades tegen hele bevolkingsgroepen.''

Dijkstal

"Ik ben bang dat we op een hellend vlak zijn gekomen. Er is sprake van toegenomen discriminatie en vreemdelingenhaat. Als we niet oppassen eindigt dat rampzalig.'' Oud-minister Hans Dijkstal (VVD) zei dat zaterdag tegen de betogers op de Dam in Amsterdam.

Hij noemde de ideeën van Geert Wilders verwerpelijk. "Maar we praten al te veel over Wilders'', aldus Dijkstal tijdens de demonstratie tegen 'intolerante en discriminerende standpunten' van de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders en racisme in het algemeen.

LBM

Ook Mohammed Rabbae van het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM) sprak de menigte toe. Hij zei dat racisme zich heeft genesteld in het hart van de democratie en het parlement. "Dat is een legitimatie voor racisme in het land, bij bedrijven en op straat'', aldus Rabbae.

Frank Boeijen

Tijdens de manifestatie zong Frank Boeijen zijn bekende hit Zwart-Wit samen met de Tunesische zangeres Oulfa Rouached en de band Kasba. Schoonmakers spraken op het podium over hun ervaringen met racisme op de werkvloer.

Waarschuwing

Volgens PVV-Tweede Kamerlid, Geert Wilders, is de film Fitna de laatste waarschuwing aan het westen tegen de islam, zegt Geert Wilders, maker van de film. Het kamerlid reageert daarmee zaterdag in de Volkskrant nogmaals op de stelling van programmamaker Harry de Winter dat hij aan racisme doet met zijn uitspraken over de islam.

Politieke ideologie

Wilders vindt de islam geen 'gewone' godsdienst maar een politieke ideologie die als doel werelddominantie en de invoering van de islamitische wet sharia heeft. Als het westen niet opkomt voor zijn vrijheid, staat het volgens hem de verdere groei van de islamitische ideologie toe.

Dat De Winter deze strijd tegen de islam vergelijkt met het lot van de joden in de holocaust noemt Wilders 'werkelijk ziek'.

Kennis

Volgens de PVV-voorman heeft het westen nu nog het geluk dat veel moslims hun eigen ideologie niet goed kennen, bijvoorbeeld omdat ze geen Arabisch spreken of lezen.

"Dat is (voorlopig) ons voordeel en geeft ons de tijd tegenmaatregelen te nemen'', schrijft Wilders. "De strijd om de vrijheid is nog maar net begonnen.'' Hij benadrukt dat zijn film niet over moslims gaat, maar over de Koran en de islam.