RIO DE JANEIRO - De dengue-epidemie die de bij toeristen populaire Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro al maanden in haar greep houdt, heeft zich uitgebreid. Per dag komen er meer dan 2000 nieuwe geïnfecteerden bij, meldden de autoriteiten van de metropool vrijdag.

Dit jaar zijn in de deelstaat al 47 mensen bezweken aan de ziekte die wordt overgedragen door de tijgermug. De Braziliaanse regering heeft een crisisteam geformeerd, dat maandag voor het eerst bijeenkomt. De epidemie heeft inmiddels alle wijken van de miljoenenstad bereikt.

Ziekenhuizen

Voor de ziekenhuizen in Rio de Janeiro stonden vrijdag lange rijen patiënten, die zeker zes uur moesten wachten voordat ze werden onderzocht. Kleine kinderen vielen flauw door de broeiende hitte.

Het stadsbestuur heeft bevolen, dat alle kinderen ondanks temperaturen van boven de dertig graden Celcius een lange broek, sokken en dichte schoenen moeten dragen om het risico op een muggensteek te verkleinen.

Veldhospitalen

De minister van Defensie heeft gezegd dat de Braziliaanse strijdkrachten zullen helpen om de problemen aan te pakken. Militairen gaan onder meer veldhospitalen opzetten.

Risico

Dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, komt vooral voor in verstedelijkte gebieden in Midden- en Zuid-Amerika, het zuidoosten van Azië, het Caribisch gebied en Afrika.

Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO loopt twee vijfde van de wereldbevolking, ongeveer 2,5 miljard mensen, het risico knokkelkoorts op te lopen.

Symptomen

De eerste tekenen van de ziekte zijn acute hoge koorts met koude rillingen, zware hoofdpijn, pijn achter de ogen, en spier- en gewrichtspijnen. Daarna krijgt de patiënt onder meer keelpijn en huiduitslag.