BREDA - Tegen de 58-jarige A.K., voormalig directeur van een basisschool in Putte, is vrijdag voor de rechtbank in Breda een werkstraf van 140 uur geëist voor ontucht met leerlingen.

Op de basisschool waar K. directeur was, bestond de traditie dat kinderen van groep acht rond sinterklaastijd Zwarte Piet mochten spelen bij mensen thuis.

Na afloop verkleedden de leerlingen zich bij de directeur thuis, waar hij en zijn vrouw toezagen op het afschminken en douchen. Gedurende het wassen zou hij enkele meisjes hebben betast.

Motieven

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was er geen sprake van seksuele motieven, maar wel van grensoverschrijdend gedrag. Dat zou zijn voortgekomen uit naïeve denkbeelden over wat normaal is in de omgang tussen een leraar en een leerling.

Volgens K. was het bij hem thuis heel normaal dat iedereen elkaar naakt zag. Hij zei dat leerlingen het konden aangeven wanneer ze niet bij hem wilden douchen.

Volgens enkele leerlingen had de directeur tegen hen gezegd dat ze geen Zwarte Piet mochten zijn als ze niet bij hem thuis zouden verkleden en wassen.

Vervelend

Sommigen van hen zeiden later dat ze het 'vervelend' hadden gevonden dat hun leraar met een washandje had geholpen de schmink van hun lichaam te krijgen.

Volgens K. heeft hij alleen gezichten en polsen gewassen, maar de ondervraagde meisjes spreken ook van rug, benen en in sommige gevallen billen. Veel kinderen zaten van top tot teen onder de zwarte verf, omdat ze elkaar ermee onder hadden gekladderd.

Ouders

Ouders hadden zich bij het bestuur van de school gemeld met klachten over de directeur. Daarop werd besloten K. op non-actief te stellen. Hij is inmiddels niet meer werkzaam bij zijn oude school.

Advocaat Van den Hout hekelde de manier waarop twee vermeende slachtoffers zijn verhoord. Volgens hem waren de agenten die het verhoor uitvoerden niet zorgvuldig en was de vraagstelling subjectief.

Hij denkt ook dat ouders op de kinderen hebben ingepraat om belastende uitspraken te doen. Hij pleitte voor vrijspraak voor zijn cliënt.