ARNHEM - Marcel T. berust in de levenslange gevangenisstraf die de rechtbank in Arnhem hem twee weken geleden oplegde voor de moord op de Nijmeegse activist Louis Sévèke, zeven bankovervallen, vier bommeldingen en een poging daartoe. Hij stelt geen hoger beroep in.

Dat heeft zijn advocate Bénédicte Ficq vrijdagmiddag gezegd. De rechtbank veroordeelde de 39-jarige Rotterdammer tot levenslang, omdat hij volgens de rechters een onpeilbaar karakter heeft en niet uitgesloten kan worden dat de man opnieuw een zeer ernstig misdrijf zal begaan.

Omdat deskundigen geen relatie konden leggen tussen een persoonlijkheidsstoornis en de door hem gepleegde misdrijven, kreeg de man geen tbs opgelegd.

Wraakgevoelens

De Rotterdammer schoot Louis Sévèke op 15 november 2005 op straat dood met een jachtgeweer. Hij kon daar volgens de rechtbank geen 'invoelbaar motief' voor geven, afgezien van algemene wraakgevoelens jegens de Nijmeegse kraakwereld. De dag na de moord pleegde de man opnieuw een bankoverval, omdat hij zich dat nu eenmaal had voorgenomen.

Levenslang

Marcel T. is de 41e tot levenslang veroordeelde misdadiger in Nederland sinds 1945. De meeste levenslang gestraften zijn na hun eerste veroordeling wel naar het gerechtshof gegaan voor een nieuwe behandeling van hun zaak.

'Heel erg'

Ficq vindt het "heel erg" dat haar cliënt niet in beroep gaat, zei zij vrijdag. "Ik ben principieel tegen levenslange straffen, behalve als het helemaal niet anders kan." De raadsvrouw wil niet zeggen waarom T. heeft besloten in zijn straf te berusten. Vrijdag was de laatste dag dat de Rotterdammer nog beroep had kunnen instellen.