AMSTERDAM - Zeven verdachten in de loverboy-zaak rond Mandy Pijnenburg zijn vrijdag veroordeeld tot celstraffen tot vier jaar. De 31-jarige hoofdverdachte, die de Tilburgse onder meer zou hebben aangezet tot prostitutie, kreeg de zwaarste straf opgelegd.

De rechtbank in Breda achtte bewezen dat vier verdachten betrokken waren bij de drugssmokkel waarvoor Pijnenburg een celstraf in de Dominicaanse republiek uitzit.

Twee broers van hoofdverdachte Delano P. werden beiden veroordeeld tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf. Zij werden schuldig bevonden aan een drugstransport vanuit Mexico in september 2005. Van de overige aanklachten werden zij vrijgesproken. De 22-jarige Rafaël P. was mensenhandel ten laste gelegd en beiden worden in verband gebracht met de drugssmokkel waarvoor Pijnenburg in juli 2006 werd opgepakt. Het Openbaar Ministerie had tegen beiden vier jaar cel geëist.

Gewetenloos

Delano P., tegen wie zes jaar gevangenisstraf was geëist, heeft volgens de rechtbank het 'kwetsbare' slachtoffer via een verleidingstactiek geleidelijk ingepalmd, om haar uiteindelijk 'op een gewetenloze manier' uit te buiten.

Hij dwong de net 18-jarige Tilburgse in de prostitutie te gaan werken en zorgde er door bedreigingen voor dat ze werd ingezet als drugskoerier.

Verkrachting

De rechtbank zag onvoldoende bewijs voor de betrokkenheid van Rafaël P. bij de gedwongen prostitutie van Pijnenburg. Het slachtoffer zelf had hem ook geen actieve rol hierbij toegedicht. Ook van verkrachting van Pijnenburg werd de jongste broer vrijgesproken, hetgeen het OM ook al had geëist. Bovendien waren er volgens de rechtbank niet genoeg aanwijzingen dat hij en zijn 24-jarige broer Dennis iets te maken hadden met de smokkel van de ruim twintig kilo cocaïne waarmee Pijnenburg werd opgepakt.

Strafblad

Bij de veroordeling van de broers hield de rechtbank rekening met hun 'grote' strafblad. Allen zijn eerder veroordeeld voor drugs- en vermogensdelicten. Delano P. had ook al zedendelicten op zijn geweten.

Een Rotterdamse vrouw werd vier jaar cel waarvan een voorwaardelijk opgelegd voor betrokkenheid bij zowel de smokkel van Pijnenburg als die vanuit Mexico een jaar eerder. In haar voordeel sprak de openheid van zaken die ze had gegeven over de praktijken van de drie broers. Tegen haar was vijf jaar cel geëist.

Smokkel

Een andere Rotterdamse werd conform de eis veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Zij was volgens de rechtbank ook betrokken bij de smokkel vanuit Mexico, waarmee vijftien kilo coke was gemoeid.

De laatste twee verdachten werden veroordeeld voor hun betrokkenheid bij het drugstransport van Mandy Pijnenburg. Zij kregen respectievelijk drieënhalf jaar gevangenisstraf en twee jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, aan hun broek.

Pijnenburg werd vorig jaar in de Dominicaanse Republiek veroordeeld tot tien jaar. Die straf werd vorige maand in hoger beroep gehalveerd.