AMSTERDAM - Het politiekorps Amsterdam-Amstelland lost 70 procent van de zwaardere misdrijven in de regio op. Van de veelvoorkomende criminaliteit wordt tenminste 60 procent opgelost. Dit zegt hoofdcommissaris J. Kuiper in het jaarverslag 2002 van de politie Amsterdam-Amstelland dat maandag werd gepresenteerd.

Cijfers van de Algemene Rekenkamer of het Centraal Bureau van de Statistiek laten een een veel lager oplossingspercentage zien. Volgens Kuiper komt dat omdat ons strafrechtelijk systeem zo in elkaar steekt dat het merendeel van de zaken het predikaat 'onopgelost' houdt, terwijl ze feitelijk wèl opgelost zijn. Zo ontstaat ten onrechte het beeld dat bijvoorbeeld de Duitse politie het veel beter doet dan de Nederlandse, aldus Kuiper.

Mekka van de misdaad

Ook dat lage straffen "Nederland het Mekka van de misdaad maken" doet Kuiper af als een mythe. De Amsterdamse hoofdcommissaris wijst erop dat veroordeelden in Nederland na het uitzitten van tweederde van hun straf op vrije voeten komen. "In Duitsland worden gevangenen al na de helft van de straf vrijgelaten. In België gebeurt dat zelfs al nadat eenderde van de straf achter de rug is", zegt Kuiper.

De criminaliteit in Amsterdam daalde vorig jaar licht, blijkt uit het jaarverslag, maar dit doet nog weinig af aan het gevoel van onveiligheid van de burgers. Kuiper is wel blij met de gestegen belangstelling voor veiligheid en leefbaarheid. "Daardoor wordt het mogelijk oude barrières te slechten die tot nu toe onneembaar waren zoals bijvoorbeeld de bureaucratie."

Samenwerken

In het jaarverslag 2002 staat samenwerken centraal. Het beste voorbeeld daarvan was het koninklijk huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima op 02-02-2002 in de hoofdstad. "Om zo'n evenement tot een goed en succesvol einde te brengen, moesten enorm veel organisaties met elkaar samenwerken", merkt Kuiper op. Hij is trots op het resultaat.

Het jaarverslag bespreekt verder achttien projecten waarbij de politie verschillende bondgenoten vond om samen te werken aan een veiliger en leefbaarder Amsterdam. Zoals het vredesdetachement dat samen met actievoerders demonstraties in goede banen leidt. Of het Amazoneproject dat jongeren die zich blijven schuldig maken aan crimineel gedrag keihard aanpakt en zonodig laat heropvoeden. Na zo'n behandeling komt 80 procent van hen niet meer in aanraking met de politie.

Volgens Kuiper zijn de grenzen van de mogelijkheden van de Amsterdamse politie bereikt, maar door samen te werken kan het korps de dalende lijn van de criminaliteit vasthouden.