SAN PEDRO CUTUD/MANILLA - Meer dan dertig vrome Filippijnen hebben zich vrijdag aan een kruis laten spijkeren om de dood van Jezus Christus te herdenken.

Het Filippijnse ministerie van Volksgezondheid had de deelnemers vooraf opgeroepen zich tegen tetanus te laten inenten en spullen zoals spijkers te ontsmetten.

Het was de 22e keer dat in het dorp San Pedro Cutud de kruisiging van Jezus werd nagespeeld op Goede Vrijdag. De Rooms-Katholieke Kerk is kritisch over het spektakel. 2000 Toeristen zijn dit jaar naar de kruisiging komen kijken.

Pijnlijk

De 47-jarige Ruben Enaje heeft al een paar keer meegedaan aan de kruisiging. "Het is pijnlijk en moeilijk. Maar ik zal eraan blijven meedoen zolang ik kan. Dat is mijn plechtige belofte aan God."

Voor de kruisiging joegen buren verkleed als Romeinse soldaten de deelnemers door het dorp. Enaje schreeuwde het uit van de pijn toen zijn handen met achttien centimeter lange spijkers aan het kruis werden genageld.

Nadat de deelnemers aan het liggende kruis waren vastgespijkerd, werd dat voor zeker vijf minuten opgericht.

Liefde

De plaatselijke pastor is tegen het gebruik: "De kerk wil niet dat wij ons zelf verwonden om de liefde van God te ervaren." De dorpsraad organiseert de kruisiging met steun van het Filippijnse ministerie van Toerisme.

Kruisiging Filippijnen