ROTTERDAM - Er zijn aanwijzingen dat artsen sedatie gebruiken als alternatief voor euthanasie. Dat blijkt uit onderzoek van dr. Judith Rietjens van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum dat vrijdag wordt gepubliceerd in het British Medical Journal.

Bij palliatieve sedatie wordt een terminale patiënt met medicijnen geleidelijk in een diepe slaap gebracht waaruit hij of zij niet meer ontwaakt.

Staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid ontkende deze week in de Tweede Kamer nog dat artsen sedatie als vluchtroute gebruiken om euthanasie te voorkomen.

Juridische procedure

Een arts hoeft voor het toepassen van de sedatie geen speciale juridische procedure te beginnen. Bij euthanasie is dat wel het geval. Bovendien doet de sedatie natuurlijker aan; vantevoren valt niet te zeggen wanneer de patiënt overlijdt.

Bij euthanasie is er wel een direct verband tussen de handeling van de dokter en het sterven van de patiënt. Veel artsen hebben grote reserves bij het uitvoeren van euthanasie. Ze vinden het naar, en zijn bang voor eventuele juridische gevolgen.

Rietjens pleit voor meer onderzoek naar de toepassing van de sedatie, onder artsen, patiënten en familieleden van de zieke.