BRUSSEL - Premier Yves Leterme heeft dan toch eindelijk donderdag uit handen van oud-premier Guy Verhofstadt de sleutels gekregen van de Wetstraat 16, ambtswoning en kantoor van de Belgische premier.

De regering Leterme 1 is een feit, al was het een zware bevalling. Tot op het laatste moment was het nog spannend wie de ministers van de nieuwe federale Belgische regering Leterme 1 zouden worden.

Bordes

Vlak voordat Guy Verhofstadt zijn ontslag indiende bij koning Albert II waren de 'posten rond'. Met vijftien ministers en zeven staatssecretarissen stond Yves Leterme (CD&V) donderdagmiddag eindelijk naast de koning op het bordes van het paleis van Laken.

Met menigeen van zijn huidige ministers heeft hij de afgelopen negen maanden uren- en nachtenlang onderhandeld over een regeringsakkoord, dat eindelijk dinsdagochtend vroeg, na een lange nacht dooronderhandelen, werd 'geboren'.

Interimregering

Dat het geen 'spontane bevalling' was, was overduidelijk. Scheidend premier Guy Verhofstadt had al vroeg de absolute deadline van 20 maart gesteld. Dan zou hij vertrekken en het ontslag van zijn interimregering indienen. Had de regering Yves Leterme 1 er donderdag niet gestaan, dan was het land afgezakt in een politieke crisis van ongekende omvang.

In de middag legde de kersverse premier zijn eerste regeringsverklaring af. Een verklaring, gebaseerd op het regeerakkoord, waarover de afgelopen dagen in de Belgische media al smalend is geschreven. "Niemand gelooft erin", "Gebakken lucht" en "mat", luidde een aantal reacties.

Steunen

Ook de Vlaams nationalistische Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) waarmee Yves Leterme's partij het CD&V een lijstverbinding is aangegaan, wil eerst de kat uit de boom kijken. De N-VA heeft er dan ook voor gekozen niet in de regering te gaan zitten, maar zal Leterme wel steunen vanuit het parlement. "Ze beloven alles en ze beloven niks, we zullen zien wat er van komt," zei N-VA-voorzitter Bart de Wever.

Daarmee doelt De Wever vooral op de nieuwe staatshervorming, een grote wens van de Vlaamse partijen en een belangrijke verkiezingsbelofte van Leterme, waarmee hij in juni vorig jaar 800.000 voorkeurstemmen haalde.

Leterme herhaalde nog maar eens in zijn verklaring, dat tegen midden juli een nieuw wetsontwerp van de staatshervorming bekend moet zijn.

Autonomie

Juist die staatshervorming is de afgelopen maanden een groot struikelblok geweest tussen de Nederlandstaligen in Vlaanderen en de Franstaligen in Wallonië. De wens van meer autonomie voor de regio's is in Vlaanderen groot, maar in Wallonië ver te zoeken.

Toch is de verwachting dat Leterme 1 zaterdagochtend het vertrouwen krijgt van het federaal parlement. Daarna kan de kersverse premier even rusten tijdens de paasdagen. Slaap inhalen die hij en de overige onderhandelaars zo tekort zijn gekomen.