DEN HAAG - Op de Nederlandse wegen is het donderdagavond flink druk. Volgens een woordvoerster van de ANWB spelen vooral het slechte weer en een aantal ongelukken de automobilisten parten.

Ook het lange paasweekeinde dat er aan komt, zorgt voor iets meer mensen dan normaal op de weg. Rond 17.45 uur stond er in totaal ruim 492 kilometer file.

Rond zeven uur was de totale lengte van de files afgenomen tot 240 kilometer. De ergste problemen zijn vermoedelijk pas omstreeks acht uur voorbij.

File

Op verschillende wegen was het eind van de middag erg druk. De langste file stond rond 17 uur op de A27 (Utrecht - Breda) tussen Houten en de brug bij Gorinchem: 26 kilometer. Een andere lange rij auto's stond op dat tijdstip op de A50 (Apeldoorn - Oss) tussen Waterberg en Valburg: 23 kilometer.

Duitsland

Ook Duitsland heeft te kampen met het slechte weer. Sneeuwval heeft daar geleid tot een verkeerschaos. Op snelwegen ontstonden kilometerslange files als gevolg van ongelukken.

De langste opstopping deed zich voor op de A2 richting Berlijn. Het verkeer stond daar over een lengte van 30 kilometer vast. De snelweg was urenlang gestremd door een aantal kleinere ongelukken.

Hinder

Ook elders ondervonden mensen hinder van de slechte weersomstandigheden. Op de A9 bij Bayreuth veroorzaakten sneeuwjachten veel ongelukken.

Minstens zeven mensen raakten gewond, van wie er drie slecht aan toe zijn. Ook daar strekte de file zich uit over een lengte van 30 kilometer.