AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft er een nieuwe tegenstander bij als het gaat om haar plannen het meest vervuilende verkeer in de stad aan banden te leggen.

De ANWB heeft officieel bezwaar gemaakt tegen het vorige maand gepresenteerde plan Voorrang voor een Gezonde Stad, dat de luchtkwaliteit moet verbeteren. Dat maakte de bond donderdag bekend.

Oude voertuigen

De ANWB is het onder meer oneens met het voornemen personenauto's op lpg en benzine van een bouwjaar voor 1992 uit een deel van de stad te weren.

Volgens de bond zijn sommige oude voertuigen veel milieuvriendelijker dan nieuwe exemplaren. De gemeente zou dan ook per auto moeten bekijken of die Amsterdam in mag.

Alternatieven

Verder wil de organisatie dat de hoofdstad eerst zorgt voor voldoende alternatieven voor de auto voordat zij maatregelen neemt om verkeer te weren.

"Uit onderzoek blijkt dat ANWB-leden veel waarde hechten aan een goede luchtkwaliteit, maar niet vergaand in hun mobiliteit aangetast wensen te worden", aldus de bond.

Eurlings

Eerder togen al enkele Tweede Kamerleden van de VVD naar de hoofdstad om te protesteren tegen de plannen. Ook minister Camiel Eurlings van Verkeer en de Historische Automobiel Vereniging leverden er fikse kritiek op.