MOSKOU/PRAAG - Russische inspecteurs krijgen toegang tot het geplande Amerikaanse raketafweersysteem in Polen en Tsjechië. Dat is vernomen van officiële bronnen in Moskou en Washington.

De Amerikaanse onderminister Daniel Fried van Buitenlandse Zaken verklaarde volgens de Tsjechische krant Pravo van donderdag dat experts uit Moskou de militaire installaties in Polen en Tsjechië mogen controleren.

In ruil mogen de beide Oost-Europese landen een niet nader genoemde militaire voorziening in Rusland controleren.

In de Russische krant Izvestija van donderdag verwelkomde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov de tegemoetkoming van de Verenigde Staten. Het aanbod toont aan dat Washington de Russische bezwaren eindelijk serieus neemt.

Vertrouwenwekkende maatregelen

"De Amerikaanse kant is bereid ons een hele reeks vertrouwenwekkende maatregelen voor te leggen", aldus Lavrov. Het gaat de Amerikanen erom "ons ervan te overtuigen dat dit systeem niet tegen ons gericht is".

Het raketsysteem moet de VS en zijn bondgenoten beschermen tegen aanvallen van zogenoemde schurkenstaten. De Russen vinden de projectielen een risico vormen voor de Russische veiligheid.

Akkoord

Volgens Rusland bereikten Moskou en Washington al in de herfst een akkoord over de Russische inspecties. In een later schriftelijk aanbod van de VS was dit onderdeel echter geschrapt.

Begin deze week hebben de Amerikaanse ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken, Robert Gates en Condoleezza Rice, opnieuw in het Kremlin onderhandeld over het raketafweersysteem.