DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag beroep in cassatie ingesteld tegen de uitspraak van het Haagse gerechtshof in de zaak-Guus Kouwenhoven.

Volgens het hof was er sprake van "een groot gebrek aan bewijs". Het OM had twintig jaar cel geëist.

Beschuldigingen

Volgens de beschuldigingen verzorgde zakenman Kouwenhoven in 2002 en 2003 illegale wapenleveranties aan het door een wrede burgeroorlog geteisterde Liberia. Ook zou hij milities hebben laten vechten voor de toenmalige president van het land, Charles Taylor.

De rechtbank verklaarde de wapenleveranties bewezen, de oorlogsmisdrijven niet en legde de in alle toonaarden ontkennende Kouwenhoven acht jaar cel op. Zowel het OM als Kouwenhoven gingen daartegen in hoger beroep.

Kritiek

De kritiek van het vrijsprekende gerechtshof spitste zich toe op de "gebrekkige kwaliteit" van de getuigen die het OM in het proces heeft opgevoerd en het ten onrechte niet controleren van hun verklaringen.

Op zijn beurt vindt het OM aanleiding de zaak in cassatie aan de Hoge Raad voor te leggen omdat het hof heeft geweigerd twee anonieme getuigen te horen. Daarmee is het hof vooruitgelopen op wat die getuigen zouden kunnen verklaren, aldus het OM.

De vrijspraak van Kouwenhoven is door het instellen van cassatie nog niet onherroepelijk geworden.