DEN HAAG - De schietpartij waarbij eind juni vorig jaar een 24-jarige vrouw door haar ex-man werd doodgeschoten op het station in Alkmaar, had niets te maken met eerwraak. Dat blijkt volgens minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) uit het onderzoek naar de zaak.

De 28-jarige dader schoot zichzelf na het incident door het hoofd en overleed later in het ziekenhuis. Familieleden van de man en sommige anderen stelden dat er sprake was van eerwraak.

Huiselijk geweld

Maar het onderzoek heeft geen aanwijzingen opgeleverd die daarop duiden, zo heeft de minister de Tweede Kamer geschreven. De advocaat van de familie van het slachtoffer had kort na de schietpartij ook al gezegd dat het om huiselijk geweld ging en niet om eerwraak.

De voormalige echtgenoten, die net waren gescheiden, hadden een Turkse achtergrond en waren neef en nicht van elkaar.

Onafhankelijk onderzoek

De PvdA en GroenLinks in de Tweede Kamer drongen vorig jaar aan op een onafhankelijk onderzoek naar de manier waarop de politie had gereageerd op de eerdere signalen van huiselijk geweld.

Hirsch Ballin ziet daartoe echter geen reden. De politie heeft volgens hem gehandeld volgens de landelijke richtlijnen die gelden bij een geval van huiselijk geweld.