AMSTERDAM - AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag de 14-jarige Hüseyin P. veroordeeld tot elf maanden cel voor het neersteken van zijn 16-jarige klasgenoot Youssef Mokhtari.

Die werd op 11 oktober vorig jaar bij het Technisch College (TeC) in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart in zijn hals, zij, onderbuik en rug gestoken. Hij overleed korte tijd later.

De uitspraak komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Volgens justitie heeft P. zijn klasgenoot opzettelijk van het leven beroofd. De rechtbank volgde die visie en verklaarde doodslag bewezen. De zitting had plaats achter gesloten deuren, aangezien de verdachte minderjarig is.

Zelfverdediging

P.'s advocaat Bram Moszkowicz vond dat zijn cliënt had gehandeld uit noodweerexces, een vorm van zelfverdediging. De scholier is volgens hem lange tijd op school gepest.

De raadsman pleitte tevergeefs voor ontslag van rechtsvervolging. Hij beraadt zich nog op het aantekenen van hoger beroep.

Pesterijen

De rechtbank toonde wel begrip voor de emoties van P. als gevolg van de pesterijen, maar tekende daarbij aan dat de jongen zich ook uit de situatie had kunnen terugtrekken. Bovendien heeft hij nooit om hulp gevraagd bij de schoolleiding of zijn ouders.

P. had het mes op zak om een einde te maken aan de pesterijen en de vernederingen. Hij had eigenlijk de bedoeling om het alleen te laten zien, maar nadat hij op de bewuste dag een klap in zijn gezicht had gekregen, is hij het steekwapen daadwerkelijk gaan gebruiken.

Kliniek

Deskundigen hebben een verminderde toerekeningsvatbaarheid bij P. vastgesteld. De officier van justitie had naast de celstraf geëist dat P. zich laat behandelen in een kliniek voor jeugdpsychiatrie. Ook daarin volgde de rechtbank de officier.

Als P. in dit opzicht verzuimt, zal hem alsnog de maatregel tot plaatsing in een jeugdinrichting worden opgelegd.

Vertrouwen

Door zijn handelen heeft de jongen volgens de rechtbank het gevoel van vertrouwen bij ouders, leerlingen en leraren geschaad dat de school een veilige plek is.

Het valt dan ook niet uit te sluiten dat jonge getuigen van het steekincident er in de toekomst voor kiezen ook geweld te gebruiken als ze ruzie hebben, aldus het vonnis.

Heftig

Directeur Ton Senf van het TeC noemde de uitspraak van de rechtbank heftig. De school is volgens hem niet meer dezelfde als voor het steekincident. "We hebben gigantisch veel tijd gestoken in het zoeken naar verbintenis. Op school heerst een sfeer van 'wanneer gaat het over'. Het is alsof we onder een koude douche staan en de warme kraan niet kunnen vinden."