DEN HAAG - Reizigers kunnen hun vervoerder binnenkort voor een hoger bedrag aansprakelijk stellen. Na een ongeval met een professioneel vervoerder over de weg, bijvoorbeeld een busmaatschappij, kan een passagier straks maximaal 1 miljoen euro claimen voor ernstig letsel.

Voor spoorvervoer gaat de aansprakelijkheidslimiet omhoog tot ongeveer 190.000 euro.

Dat staat in een conceptbesluit dat minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) donderdag voor consultatie heeft aangeboden. De bewindsman concludeert dat het huidige maximum van 137.000 euro niet meer volstaat.

Aansprakelijkheidsgrens

Deze aansprakelijkheidsgrens is sinds 1988 niet meer gecorrigeerd voor inflatie en rechters hebben al diverse malen geoordeeld dat het maximumbedrag niet langer redelijk is.

De nieuwe limieten zullen gelden voor letsel of overlijden bij binnenlands personenvervoer. Het betreft contractueel vervoer, waardoor bijvoorbeeld een ongeval met een privé-auto er niet onder valt.

Maximum

Het aansprakelijkheidsmaximum voor ongevallen met treinen, trams en metro's is gebaseerd op een rekeneenheid met een wisselende koers. Dat betekent dat het maximale claimbedrag van circa 190.000 euro de komende tijd verder kan oplopen.