DEN HAAG - Het kabinet doet eerst onderzoek naar de achtergronden van de explosief gestegen vraag naar kinderopvang, voordat het kan besluiten welke maatregelen nodig zijn.

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) maakten dat donderdag duidelijk tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer.

Eerder deze week bleek dat er vorig jaar 470 miljoen euro meer aan kinderopvang moest worden uitgegeven dan verwacht.

Tegenvaller

De tegenvaller is te wijten aan de enorme groei van de kinderopvang. Tot aan 2006 steeg het aantal opvangplekken jaarlijks met ongeveer 10 procent, vorig jaar was dat 35 procent.

De overheid draagt bij aan de kosten die ouders moeten maken, en betaalt daardoor mee aan de toename. Bovendien komt sinds vorig jaar een groter aantal ouders in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten.

Ongeveer een half miljoen kinderen gaan naar de kinderopvang. Dat kost de overheid jaarlijks ongeveer 2 miljard euro.

Mogelijke maatregelen

Dijksma en Van der Hoeven wilden donderdag nog niet vooruitlopen op mogelijke maatregelen die het kabinet over een aantal weken bij de voorjaarsnota bekend wil maken.

Tot teleurstelling van de oppositie wilden de bewindslieden ook niet toezeggen dat de kosten voor ouders of werkgevers niet zullen stijgen door de tegenvallers.

Wouter Bos

Dijksma overlegt de komende tijd met minister Wouter Bos (Financiën) over het opvangen van de kosten van kinderopvang voor de komende jaren.