ALGIERS - Algerijnse commando's staan paraat om deschuilplaats van een groepering aan te vallen die vijftien Europesetoeristen zou hebben gegijzeld. Dat heeft de Algerijnse krant ElKhabar zondag geschreven. Onder de gegijzelden zou zich ook deNederlander Arjen Hilbers bevinden.

Volgens de krant heeft de Algerijnse overheid de ontvoerdersamnestie aangeboden in ruil voor de vrijlating van de toeristen. Dekrant haalt militaire bronnen aan die stellen dat de commando'sklaar staan in te grijpen als de groepering dat aanbod afslaat. Deontvoerders zouden de toeristen vasthouden in moeilijk bereikbaregrotten in de buurt van de stad Illizi, 1200 kilometer ten zuidenvan de hoofdstad Algiers.

De 35-jarige Hilbers verdween eind februari tijdens een tocht opde motor in de Sahara. Hij is een van 32 Europese toeristen die deafgelopen maanden in de Sahara verdwenen. Vorige week werden tienOostenrijkers, zes Duitsers en een Zweed in het uiterste zuiden vanAlgerije bevrijd na een bestorming door commando's.

De groep werd vastgehouden door de Salafistische Groep voorPrediking en Strijd (GSPC), een extremistische islamitischegroepering. Bij de bevrijdingsactie zouden een Algerijnse militairen negen ontvoerders zijn gedood.

Het Algerijnse ministerie vanBinnenlandse Zaken stelde eerder dat de tweede groep toeristen dooreen andere organisatie dan de GSPC wordt vastgehouden. De groepgijzelaars bestaat, naast Hilbers, uit tien Duitsers en vierZwitsers.