KROMMENIE - Bewoners van nog twee woningen aan de Wilhelminastraat in Krommenie hebben woensdag hun woning op verzoek van de gemeente Zaanstad moeten verlaten.

Uit een inspectie blijkt dat acuut instortingsgevaar dreigt en dat de veiligheid van de bewoners niet meer gegarandeerd kan worden.

Een woordvoerder van de gemeente Zaanstad zei donderdag dat bij deze twee nieuwe woningen sprake is van verzakkingen, waardoor de voorgevel erg naar voren is gaan hellen en de verbinding van de stenen is verzwakt. Dit komt vermoedelijk doordat de toestand van de fundering slecht is.

Fundering

Op 4 maart werden ook al twee woningen in deze straat ontruimd, nadat begin februari al zeven gezinnen hun woningen moesten verlaten wegens instortingsgevaar. Aanleiding voor de plotselinge ontruiming was de slechte toestand van de fundering.

Verslechteren

Momenteel wordt onderzocht hoe de staat van de fundering zo kon verslechteren. Mogelijk is hierbij een verband te leggen met saneringswerkzaamheden die tot het eind van de zomer van 2006 hebben plaatsgevonden in de omgeving, aldus de woordvoerder.

Vanwege de problemen met de zeven woningen verrichtte de gemeente metingen. Naar aanleiding van de resultaten besloot de gemeente extra bouwkundig onderzoek in te stellen, waaruit de problemen met de woensdag ontruimde woningen bleken.

De herstelwerkzaamheden aan de eerste zeven verlaten huizen zijn inmiddels begonnen. Eind mei moet dit werk klaar zijn.