DELFT - De Technische Universiteit in Delft heeft een apparaat ontwikkeld dat kan concurreren met de elektronische sigaret. Het gaat om een nicotinepuffer die zeer kleine concentraties nicotine afgeeft. Deze komen via de mond rechtstreeks in de longen terecht.

De toepassing kan rokers helpen van hun tabaksverslaving af te komen. Een woordvoerder van de universiteit bevestigde donderdag een bericht hierover in dagblad Trouw.

Elektrospray

Onderzoeker dr. Jan Marijnissen, hoofd van het Aerosol Laboratorium van de TU Delft, ontwikkelde de puffer op basis van een al langer bestaande techniek, de elektrospray. Met elektrische spanning wordt een voor het oog onzichtbare nevel nicotine opgewekt.

De techniek is in Delft aanvankelijk ontwikkeld voor het gericht inzetten van bestrijdingsmiddelen op gewassen. Maar de techniek is ook geschikt voor toediening van geneesmiddelen.

Daarbij valt te denken aan gecontroleerde afgifte van kankermedicijnen of insuline voor diabetespatiënten.

Nicotine

Het voordeel van de puffer boven de elektronische sigaret is volgens de uitvinder dat de hoeveelheid nicotine nauwkeurig te reguleren is. De elektronische sigaret zou volgens critici te hoge concentraties nicotine afgeven.

Dat probleem speelt volgens Marijnissen niet bij de nicotinepuffer. "Je hoeft alleen maar de hoeveelheid nicotine in te blazen die je nodig hebt."

Interesse

Volgens de Delftse wetenschapper heeft de tabaksindustrie inmiddels interesse voor zijn vinding. British American Tobacco is al bij hem naar het apparaatje komen kijken.