WASHINGTON - De islamitische topterrorist Osama bin Laden heeft de Europese Unie gewaarschuwd voor ernstige gevolgen wegens de Deense cartoons over de islam. De extremist dreigt in een audioboodschap met zware straffen.

Volgens Bin Laden maakt de recente herpublicatie van de spotprenten uit 2005 deel uit van een kruistocht, waarbij ook de paus betrokken zou zijn. Een van de cartoons toont de islamitische profeet Mohammed met een bom in diens tulband.

Verklaring

De verklaring, die woensdag op internet is geplaatst, kwam precies vijf jaar na het begin van de Irak-oorlog, die bedoeld was om het regime van dictator Saddam Hussein te verdrijven.

De nieuwe boodschap draagt de naam Het Antwoord Zal Zijn Wat Je Ziet, Niet Wat Je Hoort, meldde de Amerikaanse terrorismemonitoringsdienst SITE.

Boodschap

De boodschap is de eerste van de al-Qaeda-leider sinds eind vorig jaar. Toen riep de voortvluchtige Bin Laden de Europese landen op hun militaire samenwerking met de Amerikanen in Afghanistan te beëindigen.

Paus

De woordvoerder van het Vaticaan noemde de beschuldigingen van Osama jegens paus Benedictus XVI geheel ongefundeerd. "Zij zijn echter niet verrassend. Het is logisch dat hij het Vaticaan en de paus met allle anderen die hij als vijand ziet, op één hoop gooit", zei de woordvoerder.