AMSTERDAM - Euthanasie moet ook mogelijk worden voor mensen die lijden aan onomkeerbaar verlies van menselijke waardigheid.

Dat bepleitte GroenLinks woensdag in de Tweede Kamer. Daar werd met staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA) gesproken over de euthanasiewetgeving.

Femke Halsema

Volgens GroenLinks-leider Femke Halsema moet onomkeerbaar verlies van waardigheid worden toegevoegd aan de huidige groep mensen die gebruik kunnen maken van de regeling voor hulp van artsen bij zelfdoding.

Euthanasie is nu toegankelijk voor mensen die ondraaglijk lijden en of geen uitzicht hebben op genezing. Artsen die helpen bij euthanasie moeten dat melden.

Eenzaamheid

Halsema wil bijvoorbeeld dat mensen die eenzaam zijn en al hun kinderen hebben overleefd, gebruik kunnen maken van euthanasie.

Staatssecretaris Bussemaker zei woensdag weinig te zien in aanpassing van de huidige euthanasiewet. Volgens haar blijkt uit een evaluatie dat de huidige wet goed werkt.

Pijnbestrijding

De discussie in de Tweede Kamer ging ook over pijnbestrijding als alternatief voor euthanasie. Volgens de ChristenUnie is dat een goede manier om uitzichtloos lijden te bestrijden.

De ChristenUnie is tegenstander van de hulp bij zelfdoding. Bussemaker zei niet te denken dat de zogeheten palliatieve sedatie euthanasie kan vervangen.

Wel denkt de staatssecretaris dat de twee elkaar kunnen aanvullen.