AMSTERDAM - Voorzitter Frank van Dalen vertrekt bij COC Nederland. De voorman van de homobelangenorganisatie maakte woensdagavond bekend zijn functie later dit jaar neer te leggen. Zijn missie is volbracht, zo stelt Van Dalen.

De voorman luidde drie jaar geleden de derde fase van de homo-emancipatie in. "Ik heb bereikt wat ik wilde bereiken", stelt hij.

"Het homobeleid wordt nu door de hele maatschappij omarmd. Drie jaar geleden zag niemand meer het nut van een actief homobeleid in."

Plasterk

Onlangs presenteerde minister Plasterk zijn ambitieuze homo-emancipatienota, die brede steun kreeg in de Tweede Kamer.

Het Openbaar Ministerie kondigde zwaardere straffen aan voor daders van homofoob geweld, prinses Máxima was recent aanwezig bij een homobijeenkomst en gemeenten tekenden convenanten om homobeleid op lokaal niveau vorm te geven.

Fundament

"Het fundament is gelegd", stelt Van Dalen. "De trein is niet meer te stoppen, ook niet in de orthodoxe of etnische kring. Het wordt nu meer een kwestie van bijsturen of partijen bijstaan die om hulp vragen. Dat vraagt om een ander type voorzitter."

Derde fase

Van Dalen (39) trad in 2005 aan als voorzitter van de homobelangenorganisatie en kondigde de derde fase van de homo-emancipatie af.

De eerste fase was het bestrijden van wettelijke discriminatie, de tweede het bewerkstelligen van gelijke rechten.

Actieve voorzet

"Ik wilde een actieve voorzet geven voor de derde stap: de maatschappelijke acceptatie van homoseksualiteit", legt hij uit.

"Want al hebben we inmiddels al enkele jaren dezelfde wettelijke rechten als hetero's, dat is bij lange na niet hetzelfde als het hebben van een breed draagvlak binnen de samenleving.

Emancipatieprojecten

Het COC gaf de afgelopen jaren de aanzet tot emancipatieprojecten op de werkvloer, op school, op het sportveld en in de zorg.

"Het onderwerp is doorgedrongen tot de haarvaten van de samenleving. Dáár moet het beleid functioneren, niet op papier."

Toenmalig staatssecretaris Cees van der Knaap van Defensie liep met homoseksuele militairen mee op Roze Zaterdag en op de GayPride voer vorig jaar voor het eerst een boot met minderjarige homo's mee.

Opvolger

Van Dalen legt zijn functie neer als hij een geschikte opvolger heeft gevonden. De COC-voorman gaat zich daarna weer richten op zijn investerings- en managementbureau.

Ook wordt hij weer actief binnen de VVD, waarvoor hij eerder werkte als campagneleider en lid van de stadsdeelraad.