HELSINGOR - Nederland wijst een apart akkoord met de Verenigde Staten over het niet-overdragen van Amerikaanse burgers aan het Internationaal Strafhof in Den Haag vierkant af.
Internationaal Strafhof

Integriteit

"Wij zijn gastland en wij zijn verplicht bij te dragen aan de integriteit van het hof. Zo'n overeenkomst zou die integriteit in het geding brengen", zei minister
De Hoop Scheffer

De ministers spraken af dat voorlopig geen van de lidstaten op de Amerikaanse 'avances' zal ingaan en zo'n akkoord sluiten. De Britten en de Italianen zouden met dat idee spelen.

Europese positie

In Helsingor is afgesproken dat juridisch advies zal worden ingewonnen. Eind september zal er echter een Europese positie worden ingenomen over de Amerikaanse pogingen om aparte akkoorden over het hof te sluiten. "Je kunt de zaak niet verder rekken", zei De Hoop Scheffer.

De Amerikanen hebben deze zomer tientallen landen aangespoord om aparte akkoorden met ze te sluiten. Ze willen voorkomen dat Amerikanen in handen vallen van het strafhof, dat op 1 juli in Den Haag aan de slag is gegaan en wereldwijde bevoegdheid heeft om oorlogsmisdaden, genocide en misdaden tegen de menselijkheid te vervolgen. Israël, Oost-Timor, Tadzjikistan en Roemenië gingen overstag.

Compromis

Dat laatste viel niet goed in Europa. Roemenië is kandidaat-EU-land, maar ook NAVO-kandidaat en vreest dat de VS roet in het eten kunnen gooien. Volgens De Hoop Scheffer is de hoop dat andere EU-kandidaten, ondanks de grote druk van de VS, de lijn van 'Helsingor' volgen. De ministers vielen de VS echter niet al te hard aan. Zij willen de zaak niet laten escaleren. "Een compromis is beter dan geen oplossing", zei minister Moller van huidig EU-voorzitter Denemarken.

Experts van de Europese Commissie brachten al een advies uit dat zulke aparte akkoorden niet verenigbaar zijn met het stichtingsverdrag van het strafhof. Volgens De Hoop Scheffer is dat advies niet het laatste woord, maar zal het een rol spelen. Een Britse woordvoerder betoogde het omgekeerde van het commissie-advies, toen hij zinspeelde op een akkoord met Washington over het strafhof.

Berlusconi

En Berlusconi, die in Italië nog steeds de functie van premier en minister van Buitenlandse Zaken combineert, verhulde niet dat ook hij wel zo'n akkoord met Washington wil. De Hoop Scheffer wilde niet uit de school klappen wat Berlusconi precies binnenskamers aan zijn collega's had gezegd. "Hij gaf uit zichzelf opheldering en stemde in met deze afspraak."