AMSTERDAM - De directie van SuperSmoker heeft minister Klink (Volksgezondheid) dinsdag per brief gesommeerd binnen een week "onverwijld een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de nicotinehoudende cartridges zoals SuperSmoker die met diens toestemming op de markt brengt".

Dat heeft de advocaat van het bedrijf Jan-Hein Kuijpers woensdag gezegd.

Kuijpers stelt ook het reclameverbod voor de elektronische sigaret aan de kaak. "Reclame maken voor een plastic pijpje kan je niet verbieden."

Marktleider

Deze week kwam de SuperSmoker, naar eigen zeggen marktleider op dit gebied, negatief in het nieuws door berichten over een te hoog nicotinegehalte in de cartridges. Volgens het bedrijf en zijn jurist worden alle fabrikanten over een kam geschoren.

Geneesmiddel

Het ministerie van Volksgezondheid zei eerder de elektronische sigaret te beschouwen als een geneesmiddel en verder te willen wachten op eenduidigheid in Europees beleid. Dat duurt de fabrikant te lang.

Kort geding

SuperSmoker wil de minister dan ook in een kort geding aansprakelijk stellen voor alle schade die het bedrijf nu lijdt, door het reclameverbod en de negatieve publiciteit.

Ook kondigt het bedrijf aan binnenkort weer reclame voor de elektronische sigaret te gaan uitzenden.

Fabrikant

Een woordvoerder van minister Klink laat weten dat het ministerie niet aan zet is. Het is aan de fabrikant zelf om de veiligheid van zijn product aan te tonen.

Volgens de gangbare procedures voor geneesmiddelen moet Supersmoker bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een dossier inleveren met onderzoeken naar de veiligheid van de e-sigaret en de eventuele schadelijkheid van de werkzame stof.

Het CBG beoordeelt dan of het product aan de eisen voldoet.