ZAANDAM - De politie heeft een 29-jarige Zaandammer opgepakt, nadat dinsdag een man overleed aan koolmonoxidevergiftiging in een pand aan de Mauritsstraat in Zaandam. Dit maakte een woordvoerder van de politie woensdag bekend. De overleden man is een 42-jarige Amsterdammer.

De Zaandammer is aangehouden omdat hij het pand huurde waarin het incident zich voltrok. De politie vond in het gebouw een hennepplantage.

In een ander deel van het pand, waar de Amsterdammer lag, stond langere tijd een auto met draaiende motor. Uit rechercheonderzoek is gebleken dat hierdoor het koolmonoxidegehalte in de ruimte zeer hoog werd.

Volgens de politie is er vooralsnog geen reden aan te nemen dat sprake is van iets anders dan een noodlottig ongeval.

Ademhalingsproblemen

Ook de Zaandammer en een vrouw bevonden zich in het pand. Zij moesten met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis. De vrouw ligt op de intensive care. Naar haar identiteit loopt nog een onderzoek.

De Zaandammer, die de slachtoffers had ontdekt en de hulpdiensten inschakelde, is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis.

Ook vier ambulancemedewerkers en vier politiemensen die in het pand waren, zijn voor onderzoek naar het ziekenhuis geweest. In hun bloed werd een verhoogde waarde van koolmonoxide vastgesteld.