UTRECHT - Het internationale gokbedrijf Unibet moet onmiddellijk stoppen met het aanbieden van sportweddenschappen aan Nederlanders.

Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht woensdag bepaald in een kort geding dat de Nederlandse Lotto tegen Unibet had aangespannen.

Lotto heeft in Nederland als enige een vergunning voor het uitschrijven van sportweddenschappen. Unibet werft Nederlandse gokkers onder meer via bekende Nederlanders als Hugo Borst.

Dwangsommen

Lotto kreeg in oktober bij verstek al gelijk van de rechter. Die legde hoge dwangsommen op. Unibet kwam tegen dat vonnis in het geweer. Maar de voorzieningenrechter gaf Lotto opnieuw gelijk.

Unibet liet weten door te gaan met het aanbieden van online weddenschappen. Volgens directeur Petter Nylander is het niet toevallig dat de Nederlandse staat juist nu wat steviger zaagt aan de stoelpoten van Unibet.

Monopolie

"Ze weten dat we worden gesteund door de Europese Commissie. Die heeft op 28 februari nog aangegeven dat Nederland de wetgeving over het monopolie van de Lotto moet aanpassen", aldus Nylander."Die is namelijk in strijd met het vrije verkeer voor diensten en de keuzevrijheid van de Nederlandse consument."

Het gokbedrijf beraadt zich op verder te nemen stappen.