RABAT - De Marokkaanse politie heeft 33 gearresteerd die ervan worden verdacht achter de vijfzelfmoordaanslagen in Casablanca te zitten. Dat heeft een anoniemehoge Marokkaanse regeringsfunctionaris zaterdagavond tegen hetBritse persbureau Reuters gezegd.

Het zou gaan om moslimfundamentalisten. Onder de arrestantenzouden aanhangers zijn van de radicale moslimgroep DjihadSalafiste.

Mensenrechtenorganisaties en politieke partijen melddenzaterdagavond tientallen arrestaties: alleem al in Casablancaveertig en in Kénitra vlakbij de hoofdstad Rabat twintig. Eenofficiële bevestiging voor deze cijfers is niet gegeven.

Door de vijf zelfmoordaanslagen in de nacht van vrijdag opzaterdag op onder meer een Spaans cultureel centrum en enkelejoodse doelen zijn zeker 41 mensen om het leven gekomen, onder wiede veertien daders. Door de explosies raakten ongeveer honderdmensen gewond.

Blind internationaal terrorisme

De Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken Sahel heeftzaterdagavond gezegd dat de veertien zelfmoordenaars zich over vijfgroepen hebben verdeeld en vervolgens tot actie zijn overgegaan.Een woordvoerder van de Marokkaanse koning Mohammed sprak van"blind internationaal terrorisme" dat achter de aanslagen zit.Hij zwoer dat de daders "zonder genade" zullen worden gestraft.

De Amerikaanse president Bush heeft inmiddels Marokko aangebodente helpen bij het opsporen van de daders. "Marokko is een vriendvan de Verenigde Staten. Wij bieden onze hulp aan om de daders vande aanslag op te sporen", aldus Bush.