BRATISLAVA - De Slowaakse bevolking heeft met een overweldigende meerderheid voor toetreding tot de Europese Unie in gestemd. De minimaal vereiste opkomst in de volksraadpleging van 50 procent werd echter maar ternauwernood gehaald. Het referendum werd vrijdag en zaterdag gehouden.

Volgens het Slowaakse persbureau TASR heeft 51,7 procent van de ,2 miljoen kiesgerechtigden in het land zijn stem uitgebracht. Ruim 90 procent stemde voor toetreding. De centrale kiescommissie in Slowakije maakt zondag de definitieve uitslag bekend.

'Fantastische dag'

De Slowaakse premier Dzurinda heeft verheugd gereageerd op de uitslag van het referendum. "Het is een fantastische dag voor ons land en ik wil alle kiezers bedanken die hun stem hebben uitgebracht." Dzurinda kreeg de afgelopen week veel kritiek te verduren omdat hij pas laat aan een pro-Europese campagne was begonnen.

De voldoende opkomst voor de volksraadpleging had vooral een symbolische waarde. Ook als de drempel niet was gehaald, was toetreding tot de EU gewoon doorgegaan. Volgens de Slowaakse wet kan het parlement bij een ongeldig referendum toch zijn stem uitbrengen. De meeste parlementariërs zijn voor toetreding van hun land tot de Europese Unie.