DEN HAAG - CDA en PvdA willen jonge Antillianen die op hun eiland geen baan of opleiding hebben de toegang tot Nederland ontzeggen. Dat hebben de twee regeringspartijen dinsdag gezegd.

Op de Nederlandse Antillen geldt een sociale vormingsplicht. Dat betekent dat jongeren tot en met 24 jaar onderwijs moeten volgen of moeten werken. Van Toorenburg vindt dat jongeren die daar niet aan voldoen, zich niet in Nederland mogen vestigen.

Teruggestuurd

Kamerlid Jeroen Dijsselbloem van de PvdA vindt dat jonge Antillianen die al naar Nederland zijn gekomen en die op een van de eilanden hun opleiding niet hebben afgemaakt, alsnog moeten worden teruggestuurd. Hij wil dat zij hun opleiding daar dan afmaken.

Het voorstel van de partijen sluit aan op het plan van het kabinet om Antilliaanse jongeren die in Nederland keer op keer in de fout gaan, ongewenst te kunnen verklaren. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie werkt aan een wet die dit regelt.

Koninkrijksprobleem

Minister Ella Vogelaar voor Integratie relativeert deze aanpak, die moet worden ingezet als alle andere maatregelen niet werken. "We kunnen de oplossing niet zoeken door mensen het land uit te zetten. Het is een koninkrijksprobleem", stelt Vogelaar. Aruba en de Antillen behoren tot het Koninkrijk der Nederlanden.

Voor Sietse Fritsma van de PVV is het uitzetten van criminele Antillianen het panacee voor alle problemen met de groep. Hij wil hen verwijderen als zij een ernstig misdrijf of twee lichtere vergrijpen hebben gepleegd.

CDA en GroenLinks beschuldigen Fritsma ervan dat hij "geen andere oplossing biedt dan 'lazer ze er maar uit'," aldus Kamerlid Van Toorenburg.

Criminaliteit

Vooral vanaf Curaçao vertrekken veel jongeren naar Nederland om hun slechte vooruitzichten op het eiland te ontvluchten. In Nederland belandt een deel van hen in de criminaliteit.

Eenmaal in Nederland breken Antillianen vaker hun opleiding af en zijn zij bovengemiddeld vaak werkloos en crimineel. "Alle seinen staan op rood", aldus Vogelaar. Zij vindt dat de huidige aanpak van deze jongeren tekortschiet.

Voor het einde van dit jaar maakt Vogelaar nieuwe afspraken met de steden. De minister wil drastisch snoeien in het aantal hulpprojecten omdat een groot aantal geen effect heeft.

Onbegeleid

PvdA en GroenLinks willen dat Vogelaar en Hirsch Ballin daarnaast meer aandacht besteden aan jonge Antillianen die zonder voogd naar Nederland komen. Ook volgens Hirsch Ballin is het met "onbegeleide jongeren vragen om problemen". Hij stelt echter dat bij hun vertrek van de eilanden wordt gecontroleerd of er in Nederland opvang door familie of vrienden is.