PHILADELPHIA - De Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama heeft zijn voormalige predikant veroordeeld voor diens anti-Amerikaanse en racistische uitlatingen. De Democratische politicus weigerde echter de geestelijke te verstoten.

Obama reageerde dinsdag in een toespraak in Philadelphia op de controverse rond dominee Jeremiah Wright, die jarenlang de geestelijk leider van de zwarte presidentskandidaat was.

Kritiek

Wright blijkt kort na de terreur van 11 september 2001 te hebben gezegd dat de aanslagen een reactie waren op het eigen terrorisme van de Verenigde Staten. In een preek uitte Wright ook felle kritiek op de heerschappij van de "rijke blanken".

Obama had enkele dagen geleden op zijn weblog en op televisie al afstand genomen van zijn predikant. De rel overschaduwde zijn eerder aangekondigde toespraak in Philadelphia.

In de speech, bedoeld als kernbetoog over het rassenvraagstuk, waarschuwde Obama het rassenprobleem te misbruiken door het centraal thema van de verkiezingen te maken.

Hij riep de Amerikanen op zich met de echte problemen bezig te houden, ondanks de nog steeds bestaande spanningen tussen blanken en zwarten.