HEBRON/JERUZALEM - Bij een aanslag op een Joodse nederzetting nabij Hebron op de Westelijke Jordaanoever zijn zaterdag drie mensen omgekomen, de Palestijnse zelfmoordenaar en twee Joodse kolonisten. De aanslag komt vlak voor het overleg tussen de Israëlische en Palestijnse premier.

Een andere kolonist is zwaargewond geraakt. Dat heeft de Israëlische radio gemeld.

De Palestijn zou vermomd in joodse religieuze kledij hebben rondgelopen in de nederzetting. Toen twee Israëlische politiemannen argwaan kregen, sloeg de Palestijn op de vlucht en liet de bommen die hij bij zich had ontploffen in de buurt van de twee kolonisten. Een van de kolonisten was op slag dood, de andere overleed later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Palestijn doodgeschoten

Zaterdagmiddag werd in het noorden van de Gazastrook een Palestijn doodgeschoten en raakten 25 mensen gewond bij een actie van het Israëlische leger. De omgekomen man was bij een vuurgevecht in de nek geraakt.

Overleg Sharon en Abbas

Het geweld komt vlak voor het begin van het overleg tussen de Palestijnse premier Abbas en zijn Israëlische collega Sharon. Sharon ontvangt zijn Palestijnse ambtgenoot zaterdagavond vanaf 20.30 uur Nederlandse tijd in zijn woning in Jeruzalem. Het zal de eerste keer zijn in bijna twee jaar dat de Palestijnen en de Israëliërs op zo'n hoog niveau met elkaar spreken.

Routekaart

Centraal in het overleg staat de zogenoemde routekaart naar de vrede. Dit stappenplan van de VS, de VN, de EU en Rusland voorziet in de komst van een onafhankelijke Palestijnse staat in 2005. De Palestijnen willen dat Sharon het plan ongewijzigd accepteert, de Israëlische regering heeft evenwel al aangedrongen op wijzigingen.