WASHINGTON - Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft zich dinsdag voor het eerst in zeventig jaar weer over het recht van Amerikanen op wapenbezit gebogen.

Het onderzoekt of de hoofdstad Washington het verbod op bijna alle handvuurwapens en jachtgeweren binnenshuis kan handhaven, aldus Amerikaanse media.

Redelijk

Negen magistraten zullen beraadslagen of het recht op "het houden en dragen van wapens", zoals beschreven in de grondwet, een individueel of collectief recht is. En of de voorschriften van de hoofdstad 'redelijk' zijn.

"Wat is er redelijk aan een totaal verbod van wapenbezit?", zei opperrechter John Roberts. Volgens hem is dat vergelijkbaar met een verbod op kranten, terwijl er persvrijheid en vrijheid van meningsuiting bestaat.

Verbod

De stad Washington nam het verbod aan in 1976. Geweren moeten in huis gedemonteerd zijn of er moet een slot op de trekker zitten. Daarnaast mogen burgers in de meeste gevallen geen handvuurwapens dragen.

Jaarlijks komen twee- tot driehonderd mensen om in de hoofdstad als gevolg van schietincidenten, en raken 1500 tot 2000 mensen gewond.

Demonstraties

Honderden voor- en tegenstanders van wapenbezit demonstreerden voor het hooggerechtshof. Na de hoorzitting zeiden beide kampen dat de overwinning nabij was. Over enkele maanden wordt de uitspraak verwacht.